Lansați de președinte, cu sute de oameni în sală. Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că din 9 iunie Adrian Veștea va obține un nou mandat, iar George Scripcaru va recâștiga Primăria Brașov

Nicolae Ciucă, Adrian Veştea, George Scripcaru
Nicolae Ciucă, Adrian Veştea, George Scripcaru

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat miercuri seara, la Braşov, la validarea candidaturii lui Adrian Veştea pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, dar şi a lui George Scripcaru pentru cea de primar al municipiului Braşov din partea alianţei PNL – PSD. Ambele propuneri au fost adoptate cu unanimitate de voturi de către organizaţia judeţeană Braşov a PNL şi de către cea a municipiului Braşov.

De asemenea, pentru municipiul Braşov a fost aprobat şi parteneriatul cu PSD, care prevede că George Scripcaru va fi candidatul comun al celor două partide. Totodată, pentru Consiliul Local, cele două partide vor avea o listă comună, iar potrivit unor surse, la fiecare doi candidaţi liberali va fi unul social-democrat.

Nicolae Ciucă: „Diferenţa este făcută de fapte, nu de postările pe reţelele sociale”

După ce aceste decizii au fost adoptate, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că în 9 iunie, PNL va obţine un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi va recâştiga Primăria Braşov.
„Am ţinut să particip la acest eveniment din respect pentru braşoveni şi pentru PNL Braşov. Sunt convins Adrian Veştea şi George Scripcaru, dar şi colegii din celelalte localităţi ale judeţului vor alegerile din 9 iunie, pentru că diferenţa este făcută de fapte, nu de postările pe reţelele sociale”, a declarat Nicolae Ciucă.

”Adrian Ioan Veştea va reveni la conducerea Consiliului Judeţean Braşov, unde a deblocat şi finalizat proiectul aeroportului de la Ghimbav. Ca specialist în administraţia publică locală, George Scripcaru va scoate amatorismul din primărie, pentru a readuce aici calitatea. Am venit la Braşov ca să sprijin doi experţi în administraţie publică. Oamenii ştiu că diferenţa o fac faptele şi reuşitele lăsate în urmă de cei doi. Braşovenii vor putea alege un parteneriat al specialiştilor în dezvoltare locală: tandemul format din Adrian Veştea la nivel de judeţ şi George Scripcaru la primărie”, a adăugat preşedintele PNL.

Adrian Veştea: „Împreună cu George Scripcaru am colaborat în implementarea unor proiecte”

Pe de altă parte, atât Adrian Veştea, cât şi George Scripcaru au anunţat că în următorii patru ani vor face echipă. „Împreună cu George Scripcaru am colaborat în implementarea unor proiecte. Pentru noi urmează o etapă extrem de solicitantă. George Scripcaru a fost 16 ani primar al Braşovului şi este cel mai bine poziţionat în cercetările sociologice”, a declarat Veştea. De asemenea, el a amintit că a decis să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov pentru că, din punctul lui de vedere, „administraţia se face la firul ierbii, la primărie sau la consiliu judeţean. La Ministerul Dezvoltării am acumulat o experienţă importantă, pe care o voi folosi în administraţia locală”.

George Scripcaru: „Într-un sfert de oră pot să prezint un proiect pentru Braşov, în detaliu”

La rândul său, primarul Braşovului a spus că încă din prima zi a mandatului 2024 se poate apuca imediat de treabă. „Ştiu ce trebuie să fac. Cunosc în amănunt ceea ce este necesar în municipiul Braşov. Nu am nevoie de o perioadă de pregătire pentru a căuta soluţii. Într-un sfert de oră pot să prezint un proiect pentru Braşov, în detaliu”, a declarat Scripcaru. De asemenea, acesta a menţionat că a lăsat numeroase proiecte „la cheie” şi că a semnat contracte de finanţare din fonduri europene de peste 100 de milioane de euro. „Multe nu au fost implementate sau sunt întârziate, astfel că actualul primar a pierdut finanţări europene. Acum, pentru a se finaliza aceste proeicte se contractează sume enorme”, a declarat Scripcaru.

Infrastructura, prioritate

George Scripcaru a anunţat că în acest mandat vrea să recupereze cei 4 ani pierduţi în administraţia USR, respectiv reluarea unor proiecte de dezvoltare care au fost abandonate prin „sertare”, care deşi erau „la cheie” au fost date uitării. Totodată, acesta a amintit pierderea unor finanţări nerambursabile accesate, astfel că o serie proiecte sunt acum continuate din împrumuturi, deşi aveau bani europeni asiguraţi. „Îmi propun să aduc Braşovul acolo unde trebuie să îi fie locul, să recuperez timpul pierdut. Astăzi trebuia să se lucreze deja la o parcare subterană în zona gării, la alta în Centrul Civic şi să avem o soluţie de parcare subterană în Centrul Istoric. Abia apoi poţi discuta şi impune măsuri de restricţionare a traficului. Cuvântul meu de ordine e infrastructura şi vă asigur că proiectele de infrastructură vor fi prioritate pentru mine, deoarece infrastructura optimă aduce dezvoltare, creează accesibilitate, dezvoltare economică, iar acest lucru înseamnă investiţii, locuri de muncă, bani în plus la bugetul local”, a subliniat Scripcaru.

Spitalul regional, un proiect abandonat

Primul proiect pe care acesta îl vizează pentru implementare este cel al noului spital regional, care a fost abandonat de actuala administraţie care a pasat vina pentru eşec la Guvern. „Actuala administraţie ne spune că Braşovul vrea spitale. Numai că în 2020, când am plecat din Primărie, am lăsat un proiect pentru un spital regional la Braşov. Aveam cu BERD un acord pentru 2 miliarde de euro nerambursabili pentru întocmirea documentaţiilor tehnice.

Sănătatea e finanţată de la bugetul de stat şi împreună cu specialiştii BERD convenisem să construim infrastructura (casa cum ar veni), cu fonduri accesate pe diferite variante, iar aparatura să fie asigurată cu finanţări de la Ministerul Sănătăţii. Discutasem cu ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nelu Tătaru şi lucrurile erau puse la punct, iar acum ne spun unii că «vrem spitale» pentru a justifica o incapacitate de a implementa astfel de proiecte. Noul spital regional a fost inclus în masterplanul de sănătate al României, am reuşit să obţinem terenul necesar şi derulasem deja investiţii de milioane de euro pentru a asigura utilităţile necesare dezvoltării unei astfel de infrastructuri. Şi în cazul centurii Braşovului nu am avut finanţare, dar am reuşit să o facem, să găsim linii de finanţare, astfel încât să nu sacrificăm bugetul local”, a subliniat George Scripcaru.

”În timp ce alte oraşe se dezvoltă, Braşovul este jecmănit”

Acesta a mai amintit din lista proiectelor abandonate de actuala administraţie USR şi cele ce vizau dezvoltarea infrastructurii pentru fluidizarea traficului în zona Tractorul, cum ar fi extinderea la 3 benzi pe sens a străzii 13 Decembrie până la graniţa cu Sânpetru, amenajarea străzii Narciselor, care după 4 ani de la proiectare se află abia acum în faza licitaţiei pentru contractarea constructorului, precum şi pasajul hobanat spre Gară, care a fost trecut pe linia moartă după aşa-zise dezbateri publice. Un alt proiect abandonat este şi cel al reconversiei fostei platforme Rulmentul, unde deşi au existat studii şi concepte creionate împreună cu specialişti ai Băncii Mondiale, actuala administraţie a iniţiat alte studii care au bătut pasul pe loc.

”În timp ce alte oraşe se dezvoltă, Braşovul este jecmănit şi trebuie îndepărtaţi cei ce s-au abonat la banul public. S-a semnat recent un contract de 16 milioane de euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Pe lună se vor cheltui 304.000 de euro. Vă spun din experienţă că aceşti bani dintr-o lună ne ajungeau pentru jumătate de an. Cam aici suntem cu aceşti profesionişti din administraţie care şi-au demonstrat performanţa în sens negativ”, a adăugat candidatul PNL – PSD la Primăria Braşov.

Scripcaru vrea curăţenie în rândul angajaţilor „de la distanţă”

Primul gând pe care acest îl are dacă va obţine mandatul de primar este de a face curăţenie la capitolul personal în Primărie, deoarece sunt foarte mulţi angajaţi care lucrează „de la distanţă”, dar de fapt nu au nici o treabă cu activitate Primăriei Braşov. De altfel, acesta a mai afirmat că ordine şi o reorganizare totală va trebui efectuată şi la Agenţia Metropolitană, care a devenit un loc de muncă pentru membrii partidului USR apropiaţi primarului. „Braşovul trebuie să se dezvolte împreună cu localităţile din jurul său, iar Consiliul Judeţean va trebui să aibă un rol integrator, astfel încât să avem o coerenţă în implementarea proiectelor. Agenţia Metropolitană nu îşi mai are rostul în această formulă, ci trebuie restructurată din temelii pentru a lucra în interesul localităţilor din zona metropolitană”, a mai menţionat Scripcaru.

Susţinere de la nivel naţional

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a subliniat faptul că pe 9 iunie, braşovenii vor avea de ales între un om, pe care îl caractizează experienţa, determinare şi viziunea şi actuala administraţie care „în afară de gălăgia pe care o face şi actualul primar şi toţi din USR pe Facebook, în afară că au promis că vin oameni noi şi au sfârşit prin a fi noi şi… atât au ţinut municipiul Braşov în stagnare”. „Despre proiectele care zac şi acum în sertar a vorbit documentat George Scripcaru şi sunt convins că vor prinde viaţă după 9 iunie. Cât priveşte Consiliul Judeţean, vrea să-i mulţumesc lui Adrian Veştea că a lăsat administraţia judeţeană şi a venit cu expertiza lui sa pună umărul la stabilitate şi continuitate în guvernare şi cred că acest lucru l-am resimţit cu toţii. Va fi un preşedinte de CJ foarte bun, performant, aşa cum a fost şi până acum, înainte de a fi un ministru performant al Guvernului României”, a adăugat Bode.

Nu în ultimul rând, atât Adrian Veştea, cât şi George Scripcaru le-au mulţumit social democraţilor, pentru faptul că susţin candidatura fostului primar al Braşovului. La evenimentul de la Braşov au participat aproximativ 500 de liberali.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

candidati pnl brasovnicolae ciuca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes