Liechtenstein votează împotriva interzicerii cazinourilor

Liechtenstein votează împotriva interzicerii cazinourilor
Liechtenstein votează împotriva interzicerii cazinourilor

Alegătorii din Liechtenstein au respins o propunere de interzicere a cazinourilor într-un referendum care i-a împărțit pe cei aproape 40.000 de locuitori ai micului principat.

Supranumit „Las Vegasul Alpilor”, microstatul cu o suprafață puțin mai mare de 160 km² are șase cazinouri. Oponenții jocurilor de noroc susțin că dependența de jocuri de noroc și deteriorarea reputatiei acestei națiuni bogate sunt principalele probleme create de jocurile de noroc. Cu toate acestea, 73% dintre cei care au votat au respins interdicția propusă.

Hans-Adam al II-lea, prințul de Liechtenstein, s-a alăturat guvernului pentru a descrie industria jocurilor de noroc din țară ca o sursă importantă de venit, argumentând că o interdicție este o măsură prea drastică pentru a aborda probleme precum dependența de jocuri de noroc.

Referendumul și semnăturile necesare pentru a-l declanșa au fost realizate de grupul de presiune IG Volksmeinung, format pentru a lupta împotriva „potopului cazinourilor”. Ei susțin că industria jocurilor de noroc riscă să păteze o imagine națională pe care statul a muncit din greu pentru a o repara. „Nu vrem să ne impunem ca un cazinou și un hotspot de poker în mijlocul Europei, a spus unul dintre membrii săi, Guido Meier, când a discutat despre vot. „Este o mare problemă de reputație.” Țara s-a aflat pe o listă neagră internațională a paradisurilor fiscale până când a început să relaxeze legile privind secretul bancar în urmă cu mai bine de un deceniu.

Cele șase cazinouri din Liechtenstein au fost toate deschise în 2017 și atrag de atunci o mulțime de turiști germani, elvețieni și austrieci care au venit să-și încerce norocul la aparatele de slot și mesele de poker. Ele au profitat de modificarea unei legi care a legalizat jocurile de noroc.

Este clar că această industrie emergentă aduce un venit semnificativ țării de 40.000 de locuitori. În 2022, taxele aduse de călătoriile efectuate în principal de vizitatori străini la cazinourile din Liechtenstein au generat 50 de milioane de franci elvețieni, sau 54,51 milioane de dolari. „Sunt cu siguranță venituri relevante pentru bugetul nostru, ” a declarat vicepremierul Sabine Monauni.

Guvernul a încurajat efectiv publicul să voteze împotriva interdicției propuse, pe care viceprim-ministrul o descrie drept prea radicală, excesivă și care nu rezolvă problema dependenței de jocuri de noroc. „Dorim să continuăm să permitem jocurile de noroc în Liechtenstein și de aceea acum trebuie să găsim un echilibru între măsurile care reduc activitatea, dar în același timp nu distrug în totalitate piața.“, a mai adăugat vicepremierul.

Liechtenstein este un mic stat vorbitor de limba germană din Europa Centrală, o monarhie constituțională cu rang de principat. Liechtenstein se învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria la est și la nord. Este împărțit în 11 comune, capitala sa este Vaduz, iar cel mai mare oraș este Schaan. Din punct de vedere economic, Liechtenstein se află pe al 3-lea loc în lume la produsul intern brut pe cap de locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumpărare după Qatar și Luxemburg și pe locul 1 în valoare absolută.

Jocurile de noroc sunt legale în majoritatea țărilor europene și există o mulțime de opțiuni de joc fizic sau online, precum Unibet – Pariu fără Risc de până la 300 ron.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cazinouri lichtenstein interzicere cazinouri las vegasul alpilor referendum cazinouri
redactia

Alte stiri de interes