Politica

Modificarea Legii Curții de Conturi – PNL și USR sesizează Curtea Constituțională

Modificările aduse Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, vor ajunge pe masa judecătorilor Curții Constituționale, printr-o sesizare a USR și PNL.

„Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuţiile Curţii de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Aceste modificări transformă Curtea de Conturi dintr-o instituţie de control într-o instituţie care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entităţii auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată. În timp ce legea în vigoare are dispoziţii clare şi ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora”, se arată într-un comunicat al USR.

USR precizează că rolul Curţii de Conturi în arhitectura statului român este clar statuat în Constituţie, fiind acela de a exercita controlul asupra modului în care se administrează banul public.

„Nu putem accepta ca directorii şi directorii adjuncţi din cadrul departamentelor şi camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti să răspundă în faţa plenului şi a preşedintelui pentru activitatea desfăşurată, iar valorificarea rezultatelor din activităţile specifice Curţii de Conturi să fie apoi supusă aprobării plenului acesteia. În baza noilor modificări la lege, plenul Curţii de Conturi aprobă sesizarea organelor de urmărire penală în situaţia în care se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii temeinice că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, iar sesizarea propriu-zisă a organelor în drept se efectuează doar de preşedintele Curţii de Conturi”, explică senatorul USR Ramona Dinu.

Printre motivele pentru care va fi sesizată Curtea Constituţională pe această lege se numără: încălcarea principiului bicameralismului, atenuarea rolului constituţional de control al Curţii de Conturi şi introducerea unor chestiuni de natură subiectivă prin sintagme de tipul „sub toate aspectele semnificative”, ce pot crea imprevizibilitate în procesul de aplicare a legii şi afectarea independenţei Autorităţii de Audit prin faptul că punctele de vedere exprimate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice devin obligatorii.

Proiectul de lege, iniţiat în octombrie 2019, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor în 11 februarie 2020, iar miercuri a fost votat de Senat.

Alte știri de interes

Ciolacu, pe urmele USR: promite „fără penali” pe listele PSD

Mihnea Tudor

Cîţu, despre majorarea cu 40% a pensiilor susţinută de PSD: De unde atâta tupeu şi atâta cinism?”

Mihnea Tudor

Ciolacu, mesaj pentru Guvern: Copiii vor să facă şcoală, copiii nu au culoare politică

Mihnea Tudor

Cioloș către Anisie: Ia-ți pepsiglasul și te du! Ministerul Educaţiei nu ştie ce vrea

Saghin Cristian

Ciolacu – vânzător de cârnați; Stănescu – tractorist; Manda – vânzător de bilete. Deputatul Rădulescu-Mitralieră a izbucnit la adresa foștilor colegi: Uniți prin nulitate, incultură și analfabetism

Mihnea Tudor

Adrian Zuckerman, la comemorarea evenimentelor de la 11 septembrie: Am învins şi vom continua să învingem duşmanii libertăţii

Mihnea Tudor

UDMR trece pe dreapta. ”Acolo unde se poate”, spune Kelemen Hunor

Saghin Cristian

Victor Ponta, rezultat test COVID-10. ”Este însă corect să fac câteva precizări”

Gloria Pascu

AEP: Doar câteva mii de români din Diaspora au optat pentru votul prin corespondenţă

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »