Nu vom găsi vinovații dacă nu înțelegem cauzele determinante!

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

Atunci când vrem să-i găsim pe cei responsabili de o tragedie, trebuie să cântărim bine cauzele, atât cele directe, cât și cele indirecte. Pentru asta este nevoie să identificăm întregul lanț cauzal, dar și importanța fiecărei verigi.

Eu cred că principala cauză a tragediei este concentrația crescută de oxigen, care a determinat o combustie amplificată a unei scântei produsă de un echipament electric. Fie că la baza incendiului a fost o aerotermă sau un echipament medical sau pur și simplu o priză, oricare dintre acestea nu ar fi produs un incendiu cu o propagare atât de intensă și de rapidă fără o concentrație de oxigen peste limitele permise.

Oxigenul era în concentrație foarte mare tocmai pentru că în salon erau pacienți care consumau oxigen, prin sisteme care nu sunt etanșe. În condițiile în care toți acei pacienți erau dependenți de oxigen, nu aveai cum să reduci consumul de oxigen.

Dar ar fi trebuit să ai senzori care să te alarmeze când concentrația de oxigen în salon depășește 20%, respectiv să ai un sistem sau proceduri de aerisire. Astfel, de fiecare dată când era depășită concentrația maximă de oxigen, suna o alarmă și se proceda la ventilarea salonului pentru a elimina oxigenul în exces.

Dacă acel pavilion ar fi avut așa ceva, atunci orice posibilă scânteie ar fi produs un incendiu redus, care putea să fie stins în timp util, mai ales că acea clădire era dotată cu sistem de alarmă la incendiu.

Dar nu doar acea clădire nu are sisteme de alarmă și de evacuare a oxigenului în exces. În România doar unele secții ATI au așa ceva, dar restul saloanelor, unde sunt tratați acum pacienții COVID dependenți de oxigen, nu au așa ceva.

După tragedia de la Piatra Neamț, atât cei din Ministerul Sănătății cât și cei de la ISU ar fi trebuit să ia de urgență această măsură: să doteze toate saloanele unde se administrează oxigen cu sisteme de alarmare în caz de depășire a concentrației maxime de oxigen, respectiv ar fi trebuit să stabilească protocoale clare de aerisire a acestor saloane. Din păcate, tragedia de la Piatra Neamț a fost politizată, așa cum se va face și acum și iar nu se vor lua măsurile strict necesare.

Ce s-a întâmplat la Institutul “Matei Balș” ar trebui să ne facă să întrebăm dacă spitalele au fost notifcate cu privire la aceste recomandări extrem de urgente. Dacă nu, persoanele responsabile din Ministerul Sănătății și din ISU trebuie să fie demise imediat și trimise în fața anchetatorilor pentru neglijență în serviciu.

Am văzut ieri declarațiile noului ministru care spunea că va construi spitale noi. Minunat! Dar până se vor finaliza acele spitale (minimum 5 ani) ce măsuri se iau ca să nu mai ardă și mâine pacienți într-un alt spital?

Dacă vor rămâne în Ministerul Sănătății și în ISU aceiași iresponsabili, care nu au luat măsurile necesare după Giulești, Piatra Neamț și Matei Balș, nu avem nici o garanție că nu vom arde, oricare dintre noi, într-un alt salon de spital.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

demisii ministerul sanatatiihozociresponsabiliopinie florin hozocpacienti arsivinovati incendiu bals
Florin Hozoc

Alte stiri de interes