Vești bune: Numărul donărilor de plasmă convalescentă din ultima lună s-a triplat. Sunt echipamente, e nevoie de medici

Vești bune: Numărul donărilor de plasmă convalescentă din ultima lună s-a triplat. Sunt echipamente, e nevoie de medici
Vești bune: Numărul donărilor de plasmă convalescentă din ultima lună s-a triplat. Sunt echipamente, e nevoie de medici

Conform datelor colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), în perioada 7 octombrie – 6 noiembrie, s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1587 doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19.

”Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară!”, este mesajul trnsmis de Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution.

Anterior, în perioada 26 aprilie – 7 octombrie, s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.

Alte echipamente noi vor fi instalate

”Ca urmare a solicitărilor venite din partea centrelor de transfuzie, am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat următoare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament).
De asemenea, alte trei echipamente similare vor fi achiziționate și donate altor trei centre de transfuzie, de un sponsor foarte îndrăgit de public, urmând ca BPHD să sponsorizeze consumabilele necesare”, mai anuță Florin Hozoc.

Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie.

Eforturi zadarnice fără implicarea ministerului

”Este urgentă implicarea Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie.

Nu în ultimul rând, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată mai devreme, la pacienții cu forme severe de COVID-19”, este semnalul de alarmă pe care îl trage șeful firmei BPHD.

Toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale vor fi zadarnice, dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

donare plasma nevoie de medici plasma salveaza vieti recoltare plasma
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes