Protestel la Chişinău – Alerte cu bombă vizând inclusiv aeroportul. Zeci de persoane ”dubioase”, inclusiv minori, au fost duse la audieri – VIDEO

12.03.2023
16:40
Proteste SOR Chisinau
Proteste SOR Chisinau

Manifestanții au pornit în coloană pe bd. Ștefan cel Mare, în timp ce traficul pe artera principală din Chișinău a fost sistat.

Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiale. Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

UPDATE – Deputaţii ŞOR Marina Tauber, Vadim Fotescu şi Reghina Apostolova, însoţiţi de reprezentanţii a două posturi TV, au fost lăsaţi de poliţie să intre în clădirea Guvernului pentru a duce rezoluţia.

UPDATE – Participanţii la protest „au adoptat” o rezoluţie prin care solicită ca până luni, 13 martie, ora 13:00, să primească un răspuns pozitiv al guvernării la solicitarea cetăţenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie. Înainte ca Marina Tauber să citească rezoluţia, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, a cerut aplauze pentru Ilan Şor.

Apoi manifestanţii au insistat că vor să ajungă în faţa Guvernului, dar încercarea le-a fost din nou zădărnicită de poliţişti. 

UPDATE – În centrul capitalei moldovene, ca şi în alte ocazii, s-au adunat şi persoane pentru a manifesta contra Partidului Şor şi a mitingului organizat de acesta. Unul dintre participanţii la contramanifestaţie s-a arătat indignat că protestatarii cer plata facturilor. „Partidul Şor a minţit oamenii că Guvernul trebuie să le plătească toate cheltuielile pentru iarnă. Le-au dat compensaţii. Noi susţinem guvernarea, conducerea Parlamentului”, a spus bărbatul, care a adăugat că oamenii de la protestul antiguvernamental sunt folosiţi de Moscova, relatează TV8.

UPDATE – O alerta cu bombă a fost înregistrată duminică, în jurul orei 12:50, la Aeroportul Internaţional Chişinău, a informat poliţia. Serviciile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la faţa locului.Totodată, iar personalul aeroportuar şi călătorii au fost evacuaţi din clădire, procedura de înregistrare a pasagerilor fiind temporar suspendată, relatează deschide.md

Ulterior, alerta cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar autorităţile au deschis o anchetă.

Zeci de participanţi dubioşi, duşi la poliţie pentru identificare

Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare. „Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, a transmis poliţia.

Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanţe inflamabile, potrivit TV8.

Protestul de duminică de la Chişinău a fost convocat de „Mişcarea pentru popor”, o alianţă din care fac parte mai multe asociaţii şi formaţiuni coagulate în jurul Partidul ŞOR.

Cu câteva ore înainte de ora anunţată pentru protest, 13:00, Poliţia Naţională a dezvăluit că a destructurat o reţea care primea instrucţiuni de la serviciile secrete ruse şi care punea la cale organizarea unor provocări şi incidente în timpul demonstraţiilor. Ca urmare, două dintre formaţiunile care fac parte din „Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Şor – oligarh prorus dat în căutare internaţională – a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.

Protestatarii au încercat să forţeze cordoanele de poliţie

Coloanele de manifestanţi s-au pus în mişcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanţii au adus o pancartă cu mesajul „Nu războiului”, relatează TV8.md.

După ce s-au strâns la Parlament, Marina Tauber i-a chemat pe oamenii să meargă mai departe, spre Guvern, însă oamenii legii nu le-au permis accesul, aşa că protestatarii au început să forţeze cordonul format din poliţişti, pentru a-şi schimba locaţia şi au început altercaţii.

Mai mulţi poliţişti au format un nou cordon şi au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Nemulţumiţi, protestatarii au continuat să aibă altercaţii cu oamenii legii.

Autobuze din regiunea transnistreană, implicate în transportul protestatarilor

NewsMaker relatează că şeful Poliţiei Naţionale, Viorel Cernăuţeanu, se află în centrul Chişinăului şi supraveghează personal protestul.

În cursul dimineţii, mai multe autobuze cu protestatari care se îndreptau din provincie către Capitală au fost oprite de poliţie. În unele localităţi, spiritele s-au încins, oamenii cu icoane şi facturi în mâini spunând că sunt gata să vină pe jos la protest. Organizatorii au reclamat că poliţia amendează transportatorii, pentru a împiedica accesul oamenilor la protestul de la Chişinău. Şeful IGP, Viorel Cernăuţean, a precizat însă că mijloacele de transport nu au fost oprite neregulamentar, iar poliţiştii au găsit nereguli, inclusiv tehnice.„Ceea ce ţine de transportatori – au fost documentaţi, inclusiv pentru încălcări tehnice ale mijloacelor de transport. Dacă cineva nu este de acord, are dreptul să conteste acest procesăverbal contravenţional. Unde actele au fost în regulă, persoanele au putut să se deplaseze, în continuare. Atât timp cât sunt atrase şi autobuze din regiunea transnistreană, care, conform legislaţiei, au dreptul de a se deplasa doar în rute regulate, nu au dreptul să fie implicate în rute ocazionale”, a precizat Viorel Cernăuţeanu, citat de agora.md.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

deputat tauberproteste chisinaurezolutie chisinau
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes