Recomandate Special

Radu Mazăre iese din închisoare. Decizia Tribunalului din Antananarivo

Radu Mazăre va părăsi închisoarea din România, conform unei decizii de ultimă oră a Tribunalului Antananarivo. Magistrații din Madagascar au stabilit că ex-primarul Constanței a fost extrădat ilegal în România. Ei au decis ca el să fie readus imediat pe insula africană.

Fostul primar al Constanței a atacat în instanță măsura extrădării în România, iar magistrații i-au dat dreptate azi, 12 octombrie: Radu Mazăre nu putea fi repatriat, în mai 2019, fără o hotărâre judecătorească!

Citește și: Ana Birchall, reacție după ”extrădarea ilegală” a lui Mazăre

Radu Mazăre, arestat

Radu Mazăre a fost arestat în data de 8 mai 2019, la solicitarea autorităţilor române. Ex-edilul Constanței era condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale. Pe 18 mai, urcat într-un avion cu destinația România, Radu Mazăre avea să fie predat autorităților de la noi din țară.

După un an distanță, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a finalizat dosarul instrumentat pe baza plângerii depuse de avocații lui Mazăre. Decizia judecătorilor din Madagascar este definitivă – Radu Mazăre a fost repatriat ilegal, fără să există o decizie a magistraților africani, drept pentru care trebuie readus în Madagascar, unde va avea parte de un proces corect!

Reacția lui Radu Mazăre

Aflat de mai bine de 1 an în închisoare, Radu Mazăre și-a exprimat bucuria după sentința din Madagascar printr-un comunicat de presă:

”Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).

Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulate în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.

Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile”, arată Radu Mazăre în comunicatul de presă.

Mihai Hotca, avocatul fostului primar al Constanţei, a declarat că Radu Mazăre trebuie trimis de autorităţile române înapoi în Madagascar, acolo unde se va relua, în condiţii legale, întreaga procedură de extrădare.

Alte știri de interes

Adriana Săftoiu, despre lista PNL pentru alegerile parlamentare: Ori țara asta e pierdută, ori e un experiment

Saghin Cristian

Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată

Mihnea Tudor

BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, donatoare de aparate de plasmafereză: Susținem demersul MAI de a crea o bancă de plasmă convalescentă

Saghin Cristian

Prima bancă de plasmă convalescentă, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID, va funcționa la MAI

Mihnea Tudor

Arafat ne pregătește de ce-i mai rău: Încet, încet intrăm în logica medicinei de dezastre

Mihnea Tudor

Orban, precizări despre carantina naţională: Cu cât mai mulţi români respectă normele de protecţie sanitară, cu atât viaţa poate fi mai normală

Gloria Pascu

Decizie: Dragoş Poteleanu, fostul șef al casei de Asigurări Constanța, șase ani cu executare

Mihnea Tudor

Ambasada României în Moldova reacţionează la acuzaţiile Ambasadei Rusiei: Cinism la care nu vrem să fim părtaşi

Mihnea Tudor

Nicuşor Dan validat primar general. Toate contestaţiile au fost respinse

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »