Rareș Bogdan anunță că dacă cei de la PSD vor să-și păstreze anumite ministere, ”atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și Ciucă va rămâne premier”

Rareș Bogdan anunță că dacă cei de la PSD vor să-și păstreze anumite ministere, ”atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și Ciucă va rămâne premier”
Rareș Bogdan anunță că dacă cei de la PSD vor să-și păstreze anumite ministere, ”atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și Ciucă va rămâne premier”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, miercuri, într-o intervenție la Realitatea PLUS, că rotativa se va face “pe formula care a fost parafată” odată cu crearea actualei coaliții de guvernare. De asemenea, liderul liberal a anunțat că în cazul în care anumiți ”colegi de guvernare” vor insista să-și păstreze ministerele, ”atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și Ciucă va rămâne premier”.

Acesta susține că, în opinia sa, “nu există loc” pentru posibile negocieri între PSD si PNL în ceea ce privește păstrarea unor ministere, cum ar fi, spre exemplu, Transporturile sau Finanțele în portofoliul social-democraților. “Cred că introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens și nu ajută la bună guvernare”, a spus Rareș Bogdan. Afirmația să vine după ce secretarul general al PSD Paul Stănescu a afirmat că dacă se va consideră că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere se va decide consensual, în coaliție.

Vorbim de un protocol care inseamna o coalitie tripartită; s-au pus la masa și au înțeles că e nevoie să ia măsuri pentru a oferi stabilitate Romaniei. Conform protocolului, in mai va urma sa existe o rocada intre PSD si PNL la nivel de prim-ministru, iar mai departe si intre ministere. Daca va exista intelegere si intelepciune si, de buna-voie si cum mult bun simt, se va ajunge la concluzia ca sunt ministri care sa faca un pas in spate si sa vina altii, se va ajunge la un acord.

Nu se pune problm iesirii de la guvernare (a PNL -n.r.). Stiu ca exista o relatie foarte buna intre dl Ciolacu si dl Ciuca la nivel de presedinti de partid. Cand cei doi se vor pune la masa si vor stabili ca acest protocol nu reprezinta “Tăblițele lui Moise” și că pot să existe schimbari benefice pentru partidele Coalitiei, atunci se vor lua masuri (…).

Nu comentez nici ce spune dl Zetea, nici dl Stanescu. Mi se pare nepotrivit sa vorbim de un document parafat de trei partide. Nu inteleg de unde au pornit discutiile, nici de unde a pornit demersul lui Stanescu.

Rotativa este peste 4 luni de zile. Pana atunci Romania are de infruntat o perioada destul de dificila, deci discutia mi se pare cumva ca am cauta un subiect care, de fapt, nu exista. Ar fi pentru prima data cand partidele angrenate intr-o coalitie hotaresc ca dupa o perioada sa faca rocada la nivel de premier.

PNL isi va respecta cuvantul dat si toate documentele parafate si semnate. E o dovada de maturitate si de echilibru. Daca exista ministri care nu ating performantele, trebuie scosi din guvern rapid. Nu consider ca in Cabinetul Ciuca exista ministrii foarte performanti, performanti, mai putin performanti sau prosti. Daca ar fi ministri mai putin performanti, ar trebui scosi din guvern imediat”, a explicat Rares Bogdan.

“Am semnat un protocol, am intrat la guvernare impreuna. PNL va respecta intocmai protocolul. Protocolul se respecta pana la ultima virgula. PNL va ceda Fondurile europene si Justitia si va primi pozitia de vicepremier, ministerul Transporturilor, Ministerul de Finante si secretarul general al guvernului. Noi nu vom negocia nici macar un punct. PNL nu va pune nici macar piciorul lateral de la aceasta chestiune (…).

Citește și: Purtătorul de cuvânt al PNL îi răspunde liderului PSD Paul Stănescu pe tema rotaţiei la ministere

Fără ministere ”păstrate”

În cazul în care colegii de guvernare doresc ca domnul Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, domnul Câciu sau alticineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și domnul Ciucă va ramane premier.

Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Ghorgiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta (fără negocieri – n.r.).

Dorința noastra este sa venim cu valoare în guvern, astfel încât să aducem beneficii românilor. Intransigență pe protocol. E poziția mea. Nu voi vota altceva. Ne respectăm cuvântul dat și respectam un document. Asta nu înseamnă că PNL nu va lua o altă hotarare, deși ma indoiesc că va face asta“, a mai spus Rareș Bogdan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ministere pastraterares bogdanrares bogdan rotativarespectare protocol guvernarerotativa la guvernare
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes