Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului. Precizări de la CCR

Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului. Precizări de la CCR
Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului. Precizări de la CCR

Conform unui comunicat emis după decizia în care a declarat neconstituțională revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber își reia funcția. Weber ar trebui, astfel, să-și exercite mandatul constituțional pentru care a fost numită, sunt precizările imediate făcute de Curtea Constituțională:

„Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.

Decizie CCR

Curtea Constituţională a decis marţi, 29 iunie, în unanimitate, că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

avocatul poporuluidemitere avocatul poporuluiRenate Weberrenate weber avocatul poporului
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes