Tăriceanu: Ar mai fi existat COVID în România dacă CCR încuviința anticipatele?

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu a publicat un editorial interesant în Cotidianul:

Nu-mi dă pace un gând: cine și de ce a pornit această isterie a coronavirusului? Cui a folosit această panică? Privit de sus pare evident că toate țările au suferit pagube umane și economice. În contextul globalizării e greu ca cineva să scape de efectele acestei crize, chiar în situația favorabilă în care numărul de îmbolnăviri și decese rămâne mic. Îmi pare că cineva a apăsat pe un buton și brusc toată lumea a înnebunit, și-a închis frontierele și s-a închis în case. În condițiile în care omenirea mai trecuse prin pandemii similare sau chiar mai complicate (vezi MERS și SARS 2).

Încerc să pun cap la cap niște cifre poate înțeleg ceva, dar lucrurile nu prea se leagă. Am văzut un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care spune că în ultimii ani incidența deceselor cauzate de gripele sezoniere a crescut de la aproximativ 300.000 pe an în urmă cu 10 ani, la peste 650.000 în zilele noastre. (Vezi https://bit.ly/2MiTfrP). Am încercat să găsesc cifrele deceselor la nivel mondial cauzate de COVID-19. În toată lumea au fost 377. 889 decese (la data de 2 iunie). Un număr important, dar semnificativ mai mic decât cel generat de gripele sezoniere. Dacă considerăm că la nivel mondial este posibil să se fi făcut aceleași greșeli ca cele din România, respectiv bolnavi care au decedat din alte cauze să fie raporti ca decedați de COVID-19, putem trage concluzia că numărul celor decedați de coronavirus este mult inferior celor răpuși de gripele sezoniere.

Și în România pare că panica a fost declanșată de un buton invizibil. Până pe data de 15 martie și dl Iohannis și Guvernul Său au minimalizat în totalitate acest pericol. Ne-am lămurit acum că ei au fost informați oficial de ce se întâmpla în China și în alte țări, dar au preferat să țină totul sub tăcere. Când CCR le-a retezat avântul cu alegerile anticipate au trecut brusc în aripa cealaltă, direct la starea de urgență, cu măsurile pe care le știm. Chiar, oare ce s-ar fi întâmplat dacă CCR le-ar fi încuviințat să facă anticipate? Probabil că COVID-ul ar fi sărit România, mă gândesc.

De ce spun că ei știau? Am primit zilele trecute răspunsul pe care l-am adresat Ministrului de Externe cu privire la felul în care ministerul a informat autoritățile române cu privire la evoluția coronavirusului. Am aflat din acest răspuns că primul semnal către autorități a fost tras de către Ambasada României la Beijing încă de pe data de 6 ianuarie 2020, urmat de o notă de informare către autoritățile române la data de 23 ianuarie. Din data de 25 ianuarie, Ambasada României la Beijing a trimis actualizări zilnice privind evoluțiile de COVID-19. ZILNIC!

România are un număr de decese, din diverse cauze, de aproximativ 725 persoane/zi. Dintre aceștia, în jur de 50 sunt decese cauzate de boli respiratorii, în fiecare zi. Numărul concetățenilor raportați ca decedați de coronavirus este de 1279 (la data de 2 iunie). Asta înseamnă că în cele două luni și jumătate de când a început isteria, media zilnică a deceselor COVID-19 a fost de 16 decese pe zi. Adică mult, mult mai puțin decât media deceselor în luni și ani fără coronavirus. Dacă la această cifră considerăm că în rândul celor declarați ca fiind răpuși de coronavirus s-au strecurat cu siguranță persoane care sufereau de alte boli mai grave tragem concluzia că acest număr a fost și mai mic. Și atunci revine întrebarea: cui folosește această isterie?

În România este destul de clar și am și spus cine cred că sunt profitorii acestei crize: Klaus Iohannis și “Guvernul Meu”. Dar nu am găsit un răspuns satisfăcător pentru cine sunt profitorii la nivel mondial. Dacă acest joc este unul cu sumă nulă, cineva câștigă și altcineva pierde.

Revenind la țara noastră, unde butonul magic a declanșat panica și în doar 2 zile (15 și 16 martie 2020) am trecut de la “o gripă ușoară cu dureri în gât” la o stare de urgență cu măsuri care ne-au înghețat viața economică, socială și politică, mă întreb cine este atât de…descurcăreț ca într-un timp atât de scurt să schimbe macazul de pe alegeri anticipate în avantajele unei panici generale care să ne țină pe toți strânși în jurul cuvântării de la ora 14.00 a „conducătorului iubit”???

Îmi pun această întrebare nu doar din curiozitate, și aia de înțeles, ci mai ales din motive de a le găsi pe aceste persoane capabile de această minune și a-i coopta în Guvernul Orban în speranța că vor putea sa-i dea niște coerență și competență.

Viteza pe care au avut-o în schimbarea strategiei ne amintește de eficiența „Operațiunii Sparanghelul”. Să fie aceleași structuri?” a scris Tăriceanu în Cotidianul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

editorial tariceanu
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes