UE continuă să impună noi restricții dure Rusiei, inclusiv interzicerea totală a unor tranzacţii. Lista completă

UE continuă să impună noi restricții dure Rusiei, inclusiv interzicerea totală a unor tranzacţii. Lista completă. Sursa foto: Pixabay
UE continuă să impună noi restricții dure Rusiei, inclusiv interzicerea totală a unor tranzacţii. Lista completă. Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană salută faptul că marţi Consiliul şi-a exprimat acordul cu privire la adoptarea unui al patrulea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la agresiunea brutală a acesteia împotriva Ucrainei şi a poporului său, arată un comunicat de presă al Executivului european. Aceste sancţiuni vor contribui şi mai mult la intensificarea presiunii economice asupra Kremlinului şi vor afecta capacitatea acestuia de a finanţa invazia Ucrainei. Măsurile au fost luate în coordonare cu parteneri internaţionali, în special cu Statele Unite.

Măsurile convenite sunt următoarele:

  1. Interzicerea totală a tranzacţiilor cu anumite companii de stat ruseşti în diferite sectoare – complexul militar-industrial al Kremlinului.
  2. Interzicerea importurilor în UE de produse siderurgice care fac în prezent obiectul unor măsuri de salvgardare ale UE, cu o valoare de aproximativ 3,3 miliarde EUR în venituri din export pierdute de Rusia. Cotele de import majorate vor fi distribuite altor ţări terţe, în compensare.
  3. Interzicerea pe scară largă a noilor investiţii în sectorul energetic rusesc, cu excepţii limitate în ceea ce priveşte energia nucleară civilă şi transportul anumitor produse energetice către UE.
  4. O interdicţie la exportul de produse de lux din UE (de exemplu, maşini de lux, bijuterii etc.), menită să lovească direct elitele ruseşti.
  5. În plus, lista persoanelor şi a entităţilor sancţionate a fost extinsă pentru a include mai mulţi oligarhi şi elite din domeniul afacerilor care au legături cu Kremlinul, precum şi companii active în domeniul militar şi de apărare, care sprijină invazia din punct de vedere logistic şi material. De asemenea, s-au inclus pe listă noi actori, activi în domeniul dezinformării.
  6. Interzicerea ratingurilor acordate Rusiei şi companiilor ruseşti de către agenţiile de rating de credit din UE, precum şi a furnizării de servicii de rating clienţilor ruşi, ceea ce va duce la pierderea în şi mai mare măsură a accesului acestora la pieţele financiare ale UE.

Rusia rămâne fără statutul de naţiunea cea mai favorizată

UE, alături de alţi membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), au convenit marţi să refuze produselor şi serviciilor ruseşti tratamentul pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate pe pieţele UE. Acest refuz se succedă unui anunţ făcut vineri, 11 martie, de către membrii G7.

Astfel, vor fi suspendate avantajele semnificative de care beneficiază Rusia în calitate de membru al OMC. Aceste acţiuni împotriva Rusiei protejează interesele esenţiale în materie de securitate ale UE şi ale partenerilor săi, având în vedere agresiunea neprovocată, premeditată şi nejustificată a Rusiei, asistată de Belarus, împotriva Ucrainei. Acţiunile sunt pe deplin justificate în temeiul legislaţiei OMC.

Acordul de marţi se bazează pe pachetele ample şi fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei şi la intensificarea atrocităţilor comise împotriva civililor şi oraşelor ucrainene.

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisiei Europene îi revine responsabilitatea de a monitoriza aplicarea sancţiunilor UE în întreaga Uniune, mai indică sursa citată.

UE rămâne unită în solidaritatea faţă de Ucraina şi, împreună cu partenerii săi internaţionali, va continua să ajute această ţară şi poporul său, inclusiv prin sprijin politic, financiar şi umanitar suplimentar.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

lista sanctiuni natiunea cea mai favorizata razboi ucraina sanctiuni rusia uniunea europeana
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes