Un articol important din Codul de Procedură Penală declarat neconstituțional. CCR a sancționat modul în care anchetatorii obțin datele privind tranzacțiile financiare

Curtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României

Judecătorii Curții Constituționale au decis marți, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțional articolul 146.1 din Codul de Procedură Penală referitor la obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane. CCR a luat hotărârea deoarece articolul în cauză nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor.

Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia ei este definitivă și general obligatorie.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 146^1 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională”, a transmis CCR, într-un comunicat.

Ce prevede articolul 146.1 din Codul de Procedură Penală declarat neconstituțional:

„Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operaţiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul” în anumite condiții:

există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni;
măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii
probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
Articolul mai prevede că obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult

30 de zile de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. Mandatul prin care este autorizată obţinerea datelor poate fi prelungit, dar nu mai mult de 6 luni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

art 146 neconstitutionalCCRdate tranzactii financiare
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes