Special

Un articol important din Codul de Procedură Penală declarat neconstituțional. CCR a sancționat modul în care anchetatorii obțin datele privind tranzacțiile financiare

Curtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României

Judecătorii Curții Constituționale au decis marți, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțional articolul 146.1 din Codul de Procedură Penală referitor la obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane. CCR a luat hotărârea deoarece articolul în cauză nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor.

Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia ei este definitivă și general obligatorie.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 146^1 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională”, a transmis CCR, într-un comunicat.

Ce prevede articolul 146.1 din Codul de Procedură Penală declarat neconstituțional:

„Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operaţiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul” în anumite condiții:

există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni;
măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii
probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
Articolul mai prevede că obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult

30 de zile de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. Mandatul prin care este autorizată obţinerea datelor poate fi prelungit, dar nu mai mult de 6 luni.

Alte știri de interes

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de porocuror şef DIICOT

Mihnea Tudor

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Un bărbat a fost reținut după ce polițiștii au găsit droguri în plafonul maşinii care mergea pe Autostrada A2

Saghin Cristian

Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, anunță Mihai Goțiu. Un alt pădurar a încercat să se sinucidă. Să începem destructurarea rețelelor de criminalitate organizată!

Mihnea Tudor

Ministrul Adrian Oros a acordat primul ajutor la un accident produs în apropierea locului unde avea o întâlnire cu fermierii

Mihnea Tudor

Florian Coldea este citat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Saghin Cristian

Ministrul Mediului, anunț important despre Pădurea Băneasa şi alte păduri din apropierea marilor oraşe

Mihnea Tudor

Anchetă DNA: Şeful Poliţiei Eforie, cercetat pentru mită. Proteja activităţi de comerţ neautorizat

Mihnea Tudor

Fostul ministru Daniel Chiţoiu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »