Vasile Puşcaş intervine în scandalul dintre România și Ungaria

Vasile Puşcaş, fostul negociator şef al României cu UE, a reacționat în scandalul diplomatic dintre România și Ungaria, care a apărut în urma reacției ambasadorului român Marius Lazurca.

Pușcaș consideră că demersul ambasadorului României în Ungaria, Marius Lazurca, a fost în perfectă legalitate şi a apărat interesul statului român, reacţia ministrului de Externe al Ungariei fiind nepotrivită uzanţelor diplomatice, conform Antena3.

Marius Lazurca a informat mediul diplomatic de la Budapesta despre o acţiune a guvernului ungar care avea caracteristici ”etniciste discriminatorii faţă de cetăţenii din România”.

”Ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, a informat mediul diplomatic din Budapesta despre o intervenţie în Parlamentul ungar a unei reprezentante a Opoziției din respectiva ţară, despre o acţiune a guvernului ungar care avea caracteristici etniciste discriminatorii faţă de cetăţenii din România. Demersul ambasadorului României a fost, aşadar, în perfectă legalitate şi conform atribuţiilor sale: a apărat interesul statului român şi al cetăţenilor săi, comunicând despre substanţa acestei intervenţii şi unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta”, a arătat Puşcaş.

Puşcaş a explicat că, de mai mulţi ani, reprezentanţi de frunte ai statului ungar obişnuiesc să facă vizite „neoficiale” în România, îndeosebi în arii locuite şi de populaţie de etnie maghiară, ”adresând cuvinte batjocoritoare la adresa istoriei şi culturii româneşti, a statului român”.

„În majoritatea cazurilor, aceste atitudini au rămas nesancţionate de liderii politici şi demnitarii statului român, lăsând o impresie deplorabilă nu doar amintiţilor oficiali unguri, ci, mai ales, cetăţenilor români. Acest comportament al liderilor români a creat percepţia unei iresponsabilităţi inimaginabile, dacă nu a unei complicităţi vădite la propagarea unor mesaje de desconsiderare a românilor”, a mai spus fostul negociator şef al României cu UE.

Scandalul româno – ungar

Reacția exageratăși declo protocolară a lui Szijjártó Péter a pornit de la un mesaj, rostit lunea trecută de un parlamentar maghiar de opoziție, Szabo Timea, prin care guvernul de la Budapesta era criticat pentru faptul că le trimite maghiarilor din Transilvania, echipamente de protecție. La momentul respectiv, deputata maghiară a fost amenințată, atât în presa oficială, controlată de guvernul de la Budapesta, cât și pe facebook.

În fața acestui val de violență, ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, i-a scris un mesaj de susținere deputatei Szabo Timea.

”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca, prin care se vede că acesta o susține moral pe Szabo Timea, în fața atacurilor la care este supusă de presa guvernamentală.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

scandal romania ungaria vasilepuscas
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes