Ziua Marinei 2021, sărbătorită cu restricțiile impuse de pandemie. Care sunt activitățile pe care le putem vedea

Ziua Marinei Române, fanfara militară
Ziua Marinei Române, fanfara militară

La fel ca anul trecut, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită cu anumite restricții, din cauza pandemiei de Covid-19. Totuși, spre deosebire de 2020, va fi organizată ”Ziua Porților Deschise”.

Anul acesta, porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate sâmbătă, 14 august, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

La Constanța, programul de vizitare este cuprins între orele 09.00 și 17.00, cu intrare pe la Poarta 1, iar accesul se va face până la ora 16.00.

”Constănțenii și turiștii vor avea ocazia să viziteze numeroase nave militare, atât maritime, cât și fluviale, precum și expozițiile de tehnică și armament și să interacționeze cu marinarii militari și cu reprezentanții instituțiilor de învățământ militar de marină.
În porturile Mangalia, Brăila și Tulcea, populația civilă va putea avea acces în intervalul orar 09.00-15.00.
Vizitatorii trebuie să prezinte certificatul de vaccinare la intrarea în Portul Militar sau o dovadă că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile ori să aibă un test antigen/PCR negativ realizat într-un interval de 24-72 de ore. Cam acestea sunt condițiile pentru cei care doresc să viziteze navele militare și bineînțeles, ele trebuie îndeplinite de persoanele cu vârste de peste 12 ani”, a declarat pentru Discover Dobrogea, colonelul Corneliu Pavel, șeful Biroului Informare și Relații Publice din cadrul Statului Major al Forțelor Navale Române.

Ziua Marinei Române, defilarea navelor militare

Patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ieși din Portul Militar vineri, 13 august și vor ocupa dispozitivul din dreptul Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța. Acestea vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz și pavoazul electric, în zilele de 14 și 15 august.

”Duminică, de Ziua Marinei Române, navele militare vor ridica ancora și vor defila prin fața publicului care se va afla pe faleza din Constanța, dar și pe plajele din Constanța și Mamaia, până la Capul Midia.

Formația de nave de pe mare va fi condusă de Fregata Mărășești, cea mai mare navă de război construită vreodată în România. Din această formație vor mai face parte Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, o corvetă, un dragor maritim și o navă militară a partenerilor din Turcia.

Fără jocuri marinărești

Tradiționalele jocuri marinărești din Portul Tomis nu vor mai fi organizate anul acesta de către Forțele Navale Române.

Măsura a fost luată din cauza condițiilor impuse pentru prevenirea infectării cu noul Coronavirus.

Ziua Marinei Române s-a organizat, într-un fel sau altul, din anul 1902. Chiar și anul trecut, în plină pandemie de Covid 19, evenimentul a avut loc fără public, însă a fost transmis în mediul online și toți participanții au purtat măști de protecție.

ziua-marinei-romane-pandemie-covid-19-2020În anul 1902, la inițiativa primarului de atunci al Constanței, Cristea Georgescu, de Ziua Marinei Române au fost organizate niște ”serbări pentru a atrage mai mulți turiști la Constanța”, cum consemnează registrele istorice din acea vreme.

Iohannis, la Ziua Marinei 2021

Preşedintele Klaus Iohannis va participa duminică, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate în Portul Militar Constanţa.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va participa la aceste festivităţi începând cu ora 9,55 dimineaţa.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ziua marineiziua marinei 2021
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes