De la 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, șeful ANAF anunțând că a fost făcută o analiză din care a rezultat că 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă între veniturile estimate de inspectorii anti-fraudă şi veniturile declarate de persoane fizice de 20 de miliarde de euro.
“Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe şi nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici care în majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc munca la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc nici un impozit în viaţa lor”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, potrivit News.ro.
El a precizat că există tot felul de exemple de şmecheri care sfidează omul de rând cu opulenţa şi luxul pe care îl afişează.
Potrivit şefului ANAF, în urma unei analize, a rezultat că la 561.000 de persoane se înregistrează o diferenţă între veniturile declarate şi cele estimate de 20 de miliarde de euro: “Am dat o sarcină Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să-mi facă o analiză de risc şi am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare şi cu revoltă de-a dreptul că 561 de mii de persoane, de CNP-uri, au acumulat – şi am luat doar patru ani: 2016, 2017, 2018, 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului – au acumulat 561 de mii de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”
Preşedintele ANAF a explicat că va avea loc o discuţie cu contribuabilul respectiv pentru ca el să justifice de unde a avut banii respectivi.
El a menţionat că dacă vor fi găsite diferenţe în urma controlului nimeni nu va crede dacă cineva va spune că are banii de la bunica sau pentru că a vândut blugi din Turcia în anii ’90: “Nu cred că dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe, cineva va mai veni să spună că în anii ‘90 au cărat cu Dacia blugi din Turcia şi de atunci are un milion de dolari puşi deoparte, cineva mai poate să creadă. Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă când o să spună, am banii de la bunica pentru că am săpat în grădină şi când am tras cu plugul, am dat de o găleată cu aur. Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă aşa ceva. Şi nu cred că cineva în ţara asta nu poate să fie alături de mine când spun clar că trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu îşi plătesc taxele, dar ne sfidează pe toţi prin opulenţa şi prin îmbogăţirea nejustificată pe care o fac. Şi ajung să fie nişte exemple pentru tânăra generaţie. Nu este nimic nou din ce spun eu că o să facem, toate ţările dezvoltate aplică această metodă. Cred că orice student la Ştiinţe Economice ştie că Al Capone a fost arestat pentru evaziune fiscală şi nu a putut dovedi două mii de dolari. Nu facem nimic nou, dar facem hotărâţi şi mergem pe această linie pentru că nu se mai poate altfel”.
El a prezentat şi situaţia pe zone unde se găsesc aceste sume:
“În lei discutăm de 104 miliarde de lei împărţit la cinci, 20 de miliarde de euro. Regiunea Braşov – 11,3 miliarde de lei, regiunea Bucureşti – 29,2 miliarde de lei, Clujul – 14,3 miliarde de lei, regiunea Craiova – 6,3 miliarde de lei, Galaţi – 12,4 miliarde de lei, Iaşi – 12,5 miliarde de lei, Ploieşti – 9,4 miliarde de lei, Timişoara – 8,4 miliarde de lei”.
“Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu îşi plătesc taxele, dar ne sfidează pe toţi prin opulenţă şi prin îmbogăţirea nejustificată pe care o fac”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.
Comenteaza cu profilul facebook