Cine-l pedepsește pe autoinfectatul Viorel Cataramă?

Viorel Cataramă la Bărbulești - captură video Youtube, Mediafax
Viorel Cataramă la Bărbulești - captură video Youtube, Mediafax

Omul de afaceri Viorel Cataramă, președintele unui partid și fost candidat la președinția României, a făcut oarecari valuri cu o știre de cancan, joi, după ce a fost la Bărbulești.

”Am fost in localitatea Barbulesti din judetul Ialomita, unde sunt peste 70 de cazuri de coronavirus; m-am imbratisat cu mai multi cetateni de etnie roma, am socializat, dupa care m-am izolat acasa”, scrie, plin de emfază, pe pagina sa de Facebook, omul de afaceri.

De fapt, ce a făcut Cataramă? În primul rând a încălcat Ordonanța Militară nr. 10

Dar, să nu uităm că Viorel Cataramă este născut în ianuarie 1955, conform Wikipedia, deci a depășit vârsta de 65 de ani. Pentru el, ca persoană din categoria celor vulnerabile, există un întreg articol în Ordonanța Militară nr. 10:

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos:
(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Așadar, ce motiv a invocat Cataramă pentru a părăsi Bucureștiul? Asta e prima întrebare. De remarcat că, așa cum a anunțat DSP pe 4 mai, în Bărbulești sunt înregistrate peste un sfert din cazurile de infectare cu Covid -19 din tot județul Ialomița, 217 în total.

În al doilea rând a încălcat Codul Penal și a instigat la încălcarea lui

Ce vină or fi avut țiganii din Bărbulești că Viorel Cataramă a avut chef să se pupe cu ei și să le strângă mâna? Ar fi o a doua întrebare. Ce spune O.U.G. nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, la art. 352 Zădărnicirea combaterii bolilor:

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.

Ce se întâmplă dacă chiar îi apare boala?

Asta ar fi o a treia întrebare, chiar dacă ele sunt, cu siguranță, mai multe.

Așadar, îndrăznețul domn Cataramă s-a dus bine mersi până la Bărbulești – de ce nu l-a oprit poliția la intrarea în localitatea este iarăși un mister – a dat mâna și s-a pupat cu oamenii de acolo, cu intenția clară de a se infecta cu coronavirus, după care s-a întors bine mersi la București. Dacă s-a ”lipit” coronavirusul de el atunci știm sigur că l-a plimbat de la Bărbulești până la București, că ”așa a vrut mușchii lui”. Dacă vor apăra semne de COVID-19, atunci intră sub incidența articolului 2, de mai sus. Și, binaînțeles vafi obligat să-și plătească o eventual carantină, spitalizare, tratament.

Pe de altă parte, articolul 3 îi obligă pe polițiști să acționeze și să-i aresteze pe cei cu care s-a pupat nenea Cataramă, pentru că au transmis boala, chiar dacă nu au avut nicio vină, fiind, cel mai probabil luați ca din oală de omul de afaceri. În fine, la tot ceea ce a făcut Viorel Cataramă este fix o tentativă la infracțiune, conform art. 8.

Deci, cine mi ți-l amendează pe Cataramă?

P.S. Cât mai valorează sfaturile unui medic?

Soția lui Viorel Cataramă, medicul Adina Alberts, a fost nevoită să părăsească domiciliul conjugal, în urma deciziei de neînțeles a soțului său:

Ea a scris pe pagina sa de socializare că ”Ați auzit probabil că Viorel Cataramă dorește să se infecteze cu COVID-19 pentru a arăta tuturor că “am făcut din țânțar, armăsar. Eu sunt total împotriva unei astfel de abordări. (…) Așa că drumurile noastre se despart pentru o perioadă. Știu că ne va fi foarte greu, dar nu pot trece peste menirea mea de medic, de mamă și de fiică. O perioadă mă voi muta de acasă, împreună cu fetița noastră, astfel încât să nu ne expunem acestui virus”, a scris medicul pe Facebook.

Nefiind de acord cu decizia soțului său, în opinia mea, cu siguranță că soția-medic i-a explicat că nu face bine și i-o fi prezentat și motive. Altfel nu ar mai fi medic, dacă nu-și îndeplinește menirea, pentru că și prevenția intră în atribuțiile medicale. Însă, se pare că sfaturile unui medic nu au contat.

Să mai spunem că trebuia fie băgat în carantină, că a fost într-o zonă ”roșie” din România, fie ”săltat” cu izoleta și dus la spital… ?

ULTIMA ORĂ: Viorel Cataramă, preşedintele Partidului Dreapta Liberală, s-a ales cu dosar penal, conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, având ca obiect infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

catarama autoinfectat catarama barbulesti viorel catarama
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes