De ce a fost demis Vlad Voiculescu?

De ce a fost demis Vlad Voiculescu? Opinie de Florin Hozoc
De ce a fost demis Vlad Voiculescu? Opinie de Florin Hozoc

Știu cum este să te simți singurul care luptă cu un sistem stăpânit de o gașcă de firme, ce primesc de ani de zile peste 70% din licitații. Așa m-am simțit și eu în 2020, când un întreg sistem de transfuzie părea că se opune colectării de plasmă convalescentă. Totuși, câteva centre de transfuzie au spart gașca și chiar au reușit să colecteze la nivel european. Și am decis să lucrez măcar cu acelea, ca să salvăm cât mai mulți pacienți.

Știu cum este să te simți frustat că birocrați sau politicieni incompetenți te ignoră, te sfidează sau îți subminează eforturile făcute cu bună credință.

Dar cred că atunci când ești ministru, într-un guvern de coaliție, trebuie să înțelegi că ai obligația să construiești alianțe funcționale cu premierul și cu ceilalți colegi din Guvern, care să te susțină în războiul împotriva acelor birocrați incompetenți ce trebuie schimbați sau a acelor structuri corupte care se opun reformelor și care sustrag resursele sistemului sanitar.

Nu poți să mergi în logica “eu sunt singurul om deștept și cinstit din Guvern” și să-i ataci în continuu pe toți ceilalți din Guvern, fără să înțelegi că în felul acesta pui în pericol chiar obiectivele majore ale acelei guvernări.

Nu poți să nu înțelegi că nicăieri în lume nu rămâi nesancționat atunci când, în calitate de ministru, sfidezi și subminezi sistematic premierul și colegii din Guvern.

Nicăieri în lume nu rămâi nesancționat atunci când fiecare lovitură o dai ca un laș, punând pe altcineva să semneze. Andreea Moldovan plătește pentru lașitatea lui Vlad Voiculescu, cel care ar fi trebuit să semneze și să comunice el toate acele decizii sau propuneri ce au născut controverse în Guvern, după ce în prealabil se consulta cu Premierul.

Și nicăieri în lume partidul care te susține nu poate susține că tu ești singurul care se luptă cu mafia, iar înlocuirea ta poate opri această luptă. Partidele democratice nu stau într-un singur om, mai ales într-unul care a pus în pericol o coaliție, prin tensionarea sistematică a relațiilor din Guvern. Doar partidele populiste fac asta, ca să-și câștige adepți cu aceste spectacole ieftine.

Ce anume l-a îndepărtat pe Voiculescu

Și nici măcar nu a fost vorba despre disensiuni majore, ci doar despre incompetență în comunicarea cu cei care ar fi trebuit priviți ca aliați.

Toate astea s-au întâmplat pentru că Vlad Voiculescu se iubește mai mult pe sine, decât iubește reformele pe care afirmă că le-ar fi dorit. Altfel, ar fi fost dispus să renunțe la imaginea de “unicul deștept și cinstit din Guvern” ca să își câștige susținerea necondiționată colegilor, a Premierului și a Președintelui.

Iubirea de sine și autosuficiența agresivă au fost cauzele acestui sfârșit brusc al celui de-al doilea mandat al lui Vlad Voiculescu. Asta dincolo de lipsa de soluții reale la actuala criză pandemică… dar aici pot fi mai multe opinii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

de ce a fost demis vlad voiculescu demitere vlad voiculescu florin hozoc Opinie de Florin Hozoc plasma plasma convalescenta vlad voiculescu vlad voiculescu demis
Florin Hozoc

Alte stiri de interes