Donarea de plasmă a scăzut cu 30%! Despre lichele și manipulare!

De mai bine de 10 luni, sute de cadre medicale își dau sufletul ca să salveze cât mai mulți dintre pacienții COVID-19. Unii dintre medici au folosit cu succes plasmă convalescentă, învățând din mers când și căror pacienți le pot salva viața cu acest tratament.

Mii de români au donat plasmă sau sânge, după ce au învins noul coronavirus, astfel că alte câteva mii au ajuns deja acasă, sănătoși, după ce au văzut moartea cu ochii.

Ca să putem salva cât mai mulți oameni, am oferit gratuit 50 de echipamente de plasmafereză, din care 24 au fost refuzate de statul român. De asemenea, am oferit gratuit, prin Besmax Pharma Distribution, toate consumabilele de plasmafereză utilizate la colectarea de plasmă. În fiecare lună, doar consumabilele ne costă peste 30.000 de euro, pentru că le oferim gratuit.

În tot acest timp, o mână de lichele au fost foarte deranjate de donațiile noastre, dar și de munca celor care au colectat și administrat plasma convalescentă. Au fost deranjați chiar și de numărul mare de donatori de plasmă convalescentă, pe care au încercat să-i împiedice prin tot felul de reguli birocratice, sau prin refuzul de a-i programa la donare.

Opnie Florin Hozoc
Opnie Florin Hozoc

Aceste lichele au folosit orice articol sau studiu ce punea la îndoială beneficiile plasmei convalescente, pentru a manipula atât presa cât mai ales conducerea statului român. Așa a ajuns chiar și Nelu Tătaru, cel care în luna aprilie se promova pe Facebook lăudându-se cu donația noastră, să spună “pe surse” unor jurnaliști apropiați că “plasma nu ajută deloc”.

Aceleași lichele, care au stat lipite în ultimele luni de ușile ministeriale, sunt cele care în ultimii 10 ani au blocat orice reformă a sistemului de transfuzie. Au fost susținuți mereu de aceleași 3-4 companii private, care de peste 30 ani controlează autoritar toate achizițiile din sistemul de transfuzie, fie că este vorba de pungile de sânge, de echipamente sau reactivi sau de sistemul informatic. O gașcă de băieți deștepți, care au mereu acces la miniștri, prim-miniștri sau șefi ai instituțiilor de forță.

În ultima săptămână, cea mai importantă revistă medicală americană, New England Medical Journal, a publicat două studii extrem de relevante, care concluzionează că:
a) Administrarea precoce a plasmei convalescente la adulții vârstnici ușor bolnavi a redus cu 50% riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Vezi aici: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2033700…
b) În rândul pacienților internați cu Covid-19, care nu primeau ventilație mecanică, transfuzia de plasmă cu niveluri mai mari de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG a fost asociată cu un risc mai mic de deces decât transfuzia de plasmă cu niveluri mai mici de anticorpi. Vezi aici: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2031893…

Astfel, cele două studii confirmă toate celelalte studii din ultimul an, inclusiv cele care au concluzionat că administrarea tardivă de plasmă convalescentă la pacienții critici ventilați mecanic nu reduce mortalitate; sau că administrarea de plasmă cu titru redus de anticopi nu are beneficii.

De asemenea, tot în ultima săptămână, Comisia Europeană a anunțat prin intermediul Comisiarului European pentru Sănătate că va crește suportul pentru colectarea de plasmă convalescentă, o terapie considerată “promițătoare”.

Dar lichelele care se luptă acum doar pentru pozițiile lor, ca să-și apere moșiile de orice reformă reală, continuă să împrăștie informația că plasma nu este eficientă.

Realitatea pe care o pot confirma toți medicii care salvează viețile bolnavilor COVID-19 este una singură: anticorpii din plasmă sunt eficienți dacă sunt în concentrație suficient de mare și dacă sunt administrați înainte ca boala să fie atât de avansată încât plămânii sau alte organe să fi suferit deja leziuni foarte grave.
Exact la fel ca anticorpii produși în urma vaccinării, ce sunt eficienți să prevină boala, dar nu infectarea, anticorpii din plasmă sunt eficienți să prevină o evoluție severă, dar trebuie administrați în doza potrivită, la momentul potrivit.

Cel mai grav este că toate aceste manipulări ajung la public sub forma unor știri false, care demobilizează donatorii de plasmă. Asta este explicația pentru scăderea cu 30% a colectării de plasmă convalescentă.

Din păcate, Ministerul Sănătății nu a luat încă nici o măsură ca să combată știrile false, deși le-am cerut asta încă de la începutul lunii decembrie, atunci când unii spuneau că plasma convalescentă nu mai este printre tratamentele recomandate. Ministerul Sănătății ne-a dat dreptate, dar nu a făcut ceea ce a recunoscut că ar trebui să facă: nu a combătut în nici un fel știrile false. Vezi în foto răspunsul Ministerului Sănătății:

Știu că lichelele au ajus deja la masa noului ministru, chiar înainte ca acesta să discute și cu noi, cei care de peste 10 luni am salvat mii de oameni.

Sper ca noul ministru să ne întrebe și pe noi. Și mai sper ca alături de el să ajungă și unii dintre cei care chiar au salvat vieți, nu doar birocrații corupți din transfuzie, despre care experții europeni spuneu în anul 2017 că “au sechestrat sistemul de transfuzie” aducându-l într-o stare în care pune în pericol sănătatea publică și, de aceea, trebuie de urgență reformat din temelii. Vezi aici:

https://www.hozoc.com/wp-content/uploads/2019/06/En-Ro-Audit-of-Romanian-Blood-Transfusion-Service-2017_Final-Report.pdf

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

despre licheledespre lichele si manipularedonare plasmalicheleopinie florin hozocplasma anticovid
Florin Hozoc

Alte stiri de interes