Prefectul de Iaşi explică de ce pelerinii din afara Iaşiului nu au acces la moaştele Sfintei Parascheva

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru interzicerea pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva.
Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru interzicerea pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, susţine că nu pune la îndoială priceperea Mitropoliei în respectarea regulilor sanitare în caz de aglomeraţie, însă există pericolul ca pelerinii să se infecteze în mijloacele de transport cu care s-ar deplasa la manifestările religioase de la Iaşi.

Marian Grigoraş a scris, vineri seară, pe Facebook că a fost sunat de un prieten din judeţul Vrancea care l-a certat că nu mai poate veni la manifestările religioase de la Iaşi, întrucât autorităţile au interzis credincioşilor din afara Iaşiului să aibă acces la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

“Mi-a povestit că împreună cu 20 de prieteni şi vecini din Vrancea au programat din timp un microbuz de 14 locuri care să îi aducă în Iaşi şi apoi să îi ducă acasă după ce ar fi participat la sărbătoarea religioasă de la Iaşi. Însă, după măsurile luate de autorităţi, tot planul amicului meu şi a grupului său s-a năruit, iar eu, în calitate de prefect, merit să fiu certat. Dojana amicului meu conţine exact situaţia periculoasă pe care autorităţile centrale şi locale, la sfaturile repetate ale epidemiologilor, au decis să le descurajeze: 20 de persoane, microbuz de 14 locuri, drum de sute de kilometri. Înmulţesc în minte acest scenariu cu alte câteva sute, poate mii de situaţii asemănătoare, dacă nu chiar mai improprii. Şi totul în acest context al unei creşteri alarmante de cazuri pozitive cu Covid-19“, afirmă prefectul Iaşiului, Marian Grigoraş.

Iașiul, în pericol de a intra în carantină

El a dezvăluit că în municipiul Iaşi rata incidenţei cumulate de infectări cu Covid-19 a urcat la 2.64 la mia de locuitori şi că oraşul se află în pericolul de a intra în carantină:

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru interzicerea pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, 2020.
Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru interzicerea pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, 2020.

“Legislaţia prevede că la o rată de 3 la mia de locuitori se ia în discuţie imediat dacă este nevoie carantinarea localităţii. Oameni buni, suntem în pericol! Aţi văzut recent imagini cu mai mulţi jandarmi decât pelerini în preajma Catedralei Mitropolitane, şi este neplăcut, sunt de acord! – dar cum ar fi să vedem jandarmi peste tot şi străzi goale într-un oraş carantinat şi reîntors în perioada stării de urgenţă. Nu a trecut deloc acel moment în care să ne permitem să nu punem răul în faţă!“, susţine prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş.

El a explicat că măsurile restrictive au ca scop descurajarea aglomerărilor mari de oameni pentru că acestea “sunt căi aproape sigure de răspândire a virusului“.

Prefectul Iaşiului afirmă că, dacă până pe data de 7 octombrie, Jandarmeria a estimat circa 6.000 de pelerini aşezaţi la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Parascheva, pe 8 şi 9 octombrie, zile în care s-au aplicat restricţii, au stat la rând sub 2.000 de persoane.

“Personal, dar şi ca reprezentant al instituţiei publice pe care o conduc, am toată încrederea în capacitatea organizatorică a MMB. Pe parcursul acestei perioade în care gestionăm această criză sanitară MMB a fost un partener statornic, solid, de sprijin şi de mare încredere. Ştiu că respectă regulile sanitare, ştiu că pune totul la punct cu atenţie, am văzut cu ochii mei şi nu sunt singurul care a observat aceste lucruri. Modul în care MMB organizează desfăşurarea activităţilor în integralitatea lor – cu pelerinii la rând, precum şi în interiorul Catedralei Mitropolitane şi la raclă – toate acestea sunt dincolo de dubii un exemplu de profesionalism. Nu pun la îndoială priceperea MMB şi destoinicia slujitorilor ei. Însă, ceea ce avem de prevenit nu începe nici la porţile Catedralei Mitropolitane, nici la intrarea în Iaşi, nici la marginea judeţului nostru. Ci începe în mii şi mii de locuri din ţară, cu mii şi mii de oameni care s-ar urca în sute de autocare şi microbuze şi s-ar expune unui întreg domino de întâmplări în care s-ar putea infecta şi apoi ar putea infecta pe alţii“, scrie prefectul Iaşiului pe Facebook.

Marian Grigoraş susţine că sufleteşte este alături de orice credincios care resimte aceste restricţii, dar că este datoria sa să îndemne la respectarea regulilor.

“Îndemnul meu este unul care doare, dar ştiu că este îndemnul corect“, precizează prefectul de Iaşi, citat de news.ro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

de ce a fost interzis pelerinajul pelerinaj sfanta parascheva prefectul de iasi sfanta parascheva
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes