Special

Tradiții de Bobotează – ce să faci și ce să nu faci

Luni, 6 ianuarie, este Boboteaza, iar marţi, 7 ianuarie, este Sfântul Ion. Sunt sărbători importante, pline de tradiţii, obiceiuri şi ritualuri pe care, dacă le respecţi, vei avea noroc tot anul.

Ajun de Bobotează

În ajunul Bobotezei se împlinesc ritualuri de aflare a destinului: fetele necăsătorite îi cer preotului un fir de busuioc sfinţit, plantă cu puteri magice care, potrivit tradiţiei, este folosită în descântecele de chemare a ursitului. Dar, în ajunul sărbătorii, fata care vrea să-şi afle destinul trebuie să postească, să se roage şi să pună sub pernă firul de busuioc. Tot în ajun de Bobotează, e bine să nu vă certaţi între voi, în familie, şi să nu vă pedepsiţi copiii, căci în caz contrar aşa o veţi ţine tot anul.

De Bobotează să nu faci asta

Sărbătoarea Bobotezei se asociază cu practicarea unor ritualuri care diferă, de multe ori, de la o regiune la alta. După liturghie, preotul și credincioşii merg în procesiune pe malul apei din localitatea respectivă pentru sfinţirea apei. Râurile, fluviile şi lacurile sunt purificate acum şi, de aceea, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile, iar aceste ape rămân sfinţite trei-şase săptămâni. Nici acasă nu e bine să spălaţi rufe în ziua de Bobotează. Potrivit tradiţiei ortodoxe, agheazma se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, în zilele de post, de sărbători, la ceas de boală sau de mare necaz.

Recuperarea Crucii din apă

Datina cea mai importantă împlinită în ziua de Bobotează era Iordanul sau Sfinţirea cea mare a apei. Încă din vechime, în tradiţia populară se spunea că oricine ar intra în această zi în apă va fi apărat de toate bolile. Sfinţirea apei se făcea într-un loc special amenajat lângă o fântână sau o apă curgătoare.

În cele mai multe sate, dar şi în mediul urban există obiceiul de a arunca, la Bobotează, o Cruce în apă. Astfel, după oficierea slujbei religioase din biserică, credincioşii însoţiţi de preot pornesc în procesiune către o apă curgătoare pentru ”sfinţirea apelor”. Atunci, preotul aruncă o cruce în apa îngheţată, iar flăcăii mai curajoşi se scufundă să o recupereze. Cel care scoate crucea din apă este răsplătit cu colaci, cu fructe şi cu bani. Când este foarte frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregăteşte „Crucea de gheaţă a Bobotezei”.

Cum este vremea de Bobotează, aşa va fi anul

Prin tradiţie, vremea din ziua de Bobotează anticipează pe cea de peste an. Dacă plouă, cu siguranţă va urma o iarnă lungă, iar dacă va fi timp frumos va urma o vară frumoasă. Dacă ninge şi bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate. Dacă va fi vreme caldă şi curge apa din streaşină, recolta de viţă de vie va fi bogată, iar vinul va fi foarte bun. Când în ziua de Bobotează pomii sunt împodobiţi cu promoroacă, urmează un an îmbelşugat, iar oamenii vor fi mai sănătoşi.

De Bobotează, potrivit tradiţiei, se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie.

Alte știri de interes

DNA: Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Nicolae Malaxa, trimis în judecată

Mihnea Tudor

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef european, şi 22 de procurori europeni au depus jurământul în faţa Curţii de Justiţie a UE

Mihnea Tudor

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de porocuror şef DIICOT

Mihnea Tudor

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Un bărbat a fost reținut după ce polițiștii au găsit droguri în plafonul maşinii care mergea pe Autostrada A2

Saghin Cristian

Un brigadier silvic a fost găsit spânzurat, anunță Mihai Goțiu. Un alt pădurar a încercat să se sinucidă. Să începem destructurarea rețelelor de criminalitate organizată!

Mihnea Tudor

Ministrul Adrian Oros a acordat primul ajutor la un accident produs în apropierea locului unde avea o întâlnire cu fermierii

Mihnea Tudor

Florian Coldea este citat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Saghin Cristian

Ministrul Mediului, anunț important despre Pădurea Băneasa şi alte păduri din apropierea marilor oraşe

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »