Plasma salvează vieți, dar… după 1400 de vieți salvate și aproape 1 milion de euro cheltuiți, firma care a donat aparatele de plasmafereză le retrage, din lipsă de colaborare cu autoritățile, în tratarea bolnavilor de Covid-19

Plasma salvează vieți, dar... după 1400 de vieți salvate și aproape 1 milion de euro cheltuiți, firma care a donat aparatele de plasmafereză le retrage, din lipsă de colaborare cu autoritățile, în tratarea bolnavilor de Covid-19
Plasma salvează vieți, dar... după 1400 de vieți salvate și aproape 1 milion de euro cheltuiți, firma care a donat aparatele de plasmafereză le retrage, din lipsă de colaborare cu autoritățile, în tratarea bolnavilor de Covid-19

Compania Besmax Pharma Distribution (BPHD) a decis să retragă 10 aparate de plasmafereză, instalate gratuit în tot atâtea centre din țară, în urma lipsei de interes arătată de mai mulți medici și de oficiali ai ministerului Sănătății. Vreme de  un an, BPHD a cheltuit o sumă uriașă, fără a încasa nimic, în încercarea de a oferi pacienților români infectați cu COVID-19 șansa la tratamentul cu plasmă convalescentă hiperimună.

Începând cu 15 martie 2021, 10 aparate de plasmafereză vor fi retrase, pentru că se depune praful pe ele.

Decizia a fost luată de  CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribuțion SRL, Florin Hozoc, pentru că, în ciuda eforturilor, logistice și financiare, pe care le-a depus, vreme de un an, nu a obținut nicio reacție de sprijin de la Ministerul Sănătății, în ciuda existenței unui contract semnat între cele două părți.

Aproape 1 milion de euro cheltuiți

Noi ne-am făcut treaba noastră!  E rândul medicilor, asociațiilor de pacienți și, mai ales, a ministrului Vlad Voiculescu să-și facă treaba”, declară Florin Hozoc, cel vcare a fost motorul principal al acestei acțiuni care viza salvarea de vieți omenești.

”În ultimul an, am cheltuit peste 970.000 de euro pentru a oferi pacienților români acces la tratament cu plasmă convalescentă hiperimună (anticorpi plasmatici neutralizanți anti SARS-COV-2). Această sumă cheltuită pentru sponsorizarea tratamentului cu plasmă convalescentă reprezintă mai mult decât profitul realizat în ultimii 3 ani de Besmax Pharma Distribution SRL – un efort colosal pentru noi.”

* Am asigurat gratuit 26 echipamente de plasmafereză și toate consumabilele necesare colectării de plasmă cu aceste echipamente.
* Am susținut campanii de încurajare a donării de plasmă, astfel încât spitalele COVID-19 să aibă stocuri și să poată administra cât mai devreme acest tratament cu efect antiviral.
* Am făcut inclusiv treaba Ministerului Sănătății și am informat periodic cu privire la numărul de donatori și dozele colectate. Ba chiar am reușit să centralizăm și datele privind administrarea plasmei convalescente la pacienții infectați cu SARS-COV-2, respectiv rezultatele obținute.

Florin Hozoc, CEO BPHD

E timpul să oprim risipa

”Voluntarii adunați în jurul nostru au oferit în ultimul an peste 50.000 de ore de muncă voluntară.

Dar e timpul să oprim risipa și să continuăm doar cu cei care au arătat în ultimul an că vor să salveze vieți și pentru asta sunt gata să implementeze cele mai bune practici europene.

Astfel, începând din 15 martie vom retrage 10 din cele 26 echipamente oferite gratuit, astfel încât vom continua să sprijinim doar 10 centre de transfuzie, care au demonstrat că vor să colecteze plasmă.

Ne exprimăm disponibilitatea să susținem doar acele centre de transfuzie care reușesc să mobilizeze comunitatea locala, astfel încât să se implice în donarea de plasmă și în utilizarea terapiilor cu plasmă sau medicamente derivate”, a explicat omul de afaceri.

Urmează criza de imunoglubulină

Și cum un lucru rău nu vine singur, a doua jumătate a anului 2021 ar putea aduce o criză de imunoglobulină, lucru despre care ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a fost avertizat:

”Nu în ultimul rând, ne exprimăm speranța că Vlad Voiculescu își va face timp să discute cu toți actorii implicați în asigurarea de medicamente esențiale fabricate din plasmă. 

Este urgent ca România să se alinieze la cele mai bune modele europene, astfel încât noua criza de imunoglobulină anunțată pentru al doilea semestru al anului 2021 să nu ne găsească la fel de nepregătiți ca cea din 2017.

Noi am făcut tot ce ținea de noi, ba chiar mult mai mult! 

E rândul lor!”, ne-a declarat Florin Hozoc, CEO al companiei Besmax Pharma Distribution SRL.

Autoritățile sanitare par să aibă alte treburi

Directorul  general al Besmax Pharma a venit, de fiecare dată cu argumente, în încercările sale de  dialog cu Ministerul Sănătății. Le-a  prezentat studii cu rezultatele tratamentului cu plasmă convalescentă. 

Recent, medicii americani au publicat o meta-analiză care concluzionează că plasma convalescentă poate reduce mortalitatea pacienților COVID-19 cu până la 40%. Nu a interesat pe nimeni. Autoritățile sanitare par să aibă alte treburi.

Cu o  determinare teribilă, Florin Hozoc nu s-a lăsat și, de-a lungul unui întreg an, le-a tot arătat autorităților beneficiile tratamentului cu plasmă. Potrivit datelor centralizate de la spitalele din România, pacienții care au primit plasmă convalescentă în maximum 10 zile de la debutul simptomelor și care nu erau întubați au înregistrat o rată de supraviețuire de trei ori mai mare decât pacienții intubați care au primit transfuzie cu plasmă. 

Și nu sunt  vorbe-n vânt, ci bazate pe cifre: În România, 1 din 4 pacienți COVID-19 ventilați mecanic au supraviețuit, pentru că au primit plasmă convalescentă. În schimb, dintre pacienții COVID-19 intubați, care nu au primit plasmă convalescentă, doar 2% au supraviețuit.

A înființat chiar și  o platformă online: covidplasma.ro., de informare a medicilor și a donatorilor de plasmă convalescentă, care a pus la dispoziție, încă de la început, studiile publicate de revistele medicale din întreaga lume, cu privire la colectarea, testarea și administrarea terapiei cu plasmă convalescentă în tratamentul pacienților înfectați cu SARS-COV-2.

Concluzia administrării de plasmă convalescentă pacienților  infectați cu COVID a fost una clară: Plasma convalescentă administrată pacienților COVID-19 intubați a crescut rata de supraviețuire de la 2% la 25%.

Toate aceste lucruri, mai mult decât evidente, au rămas fără ecou, pentru că Ministerului Sănătății NU a avut nicio reacție, în ciuda faptului că totul îi fusese pus pe… tavă, GRATUIT, din banii unei companii private.

Este  trist, pentru noi  ca popor, pentru fiecare dintre noi ca  indivizi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

#doneazaplasmaaparate de plasmaferezaBesmax Pharma Distributionplasmaplasma convalescentaplasma cu anticorpiplasma hiperimuna
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes